برداشت پسته
علائم رسيدن ميوه و زمان برداشت پسته
زماني كه درصد پوست رويي ميوه پسته به راحتي از پوست سخت استخواني جدا شود، زمان برداشت فرارسيده است. تغيير رنگ پوست رويي از سبز به گلي تا ارغواني نيز نشانهاي ديگر از رسيدن ميوه ها است . در ماههاي آخر فصل تابستان تركخوردگي سطح رويي پوست نرم ميوهها نيز نشاني ديگر از نزديك شدن زمان برداشت پسته است.
برداشت محصول پسته
پس از رسيدن محصول، برداشت آن بايد سريعاً انجام گيرد. عمليات برداشت بوسيله نيروي كارگر و با دست انجام مي شود زيرا با توجه به شرايط و نحوه كشت درختان عدم انجام هرس فرم، عدم وجود يكنواختي در ارقام و سنين درختان، امكان برداشت مكانيزه محصول وجود ندارد. نحوه برداشت بدين صورت است كه قبل از شروع چيدن محصول، پارچه هاي مخصوص دورويه را زيردرختان پهن كرده، به طوري كه كل سطح زمين زير پوشش تاج پوشيانيده شود سپس هريك از كارگران خوشه هاي ميوه را دردست گرفته و با اندكي فشار به يكي از جهات، خوشه را از محل دم قطع مي نمايند و درون پارچه مي ريزند. محصول هر درخت پس از برداشت در محلي مخصوص (داراي سايه و كفپوش مناسب) جمع آوري مي گردد و بلافاصله درون سبدهاي مخصوص ريخته و در كوتاهترين زمان ممكن به محل پايانه فراوري پسته انتقال مي يابد.
حمل و نقل محصول تا محل فرآوري پسته
محصول برداشت شده در اولين فرصت و ترجيحاً در ساعات خنك روز بايستي به پايانه انتقال يابد. براي انتقال محصول بهتر ست آن را در سبدهاي مخصوصي نگهداري كنند. سبدها در كاميون يا ساير وسائل حمل و نقل كه داراي سقف هستند گذاشته شده و به محل فرآوري محصول انتقال داده شوند. در صورتي كه انتقال محصول به صورت توده دركاميون و يا وانت انجام مي شود بايستي اولاً محفظه بار كاملاً تميز و خشك باشد، ثانيا كف آنها با يك لايه پارچه پوشانيده شود و سپس محصول پسته روي آن بارگيري و انتقال مي يابد.
فرآوري پسته
به كليه عملياتي كه منجر به پوستگيري، شستشو، جداسازي، خشك كردن و درجه بندي محصول مي شود، فرآوري مي گويند. اين عمليات توسط يك دستگاه كاملاً مكانيزه فرآوري و در مدتي بسيار كوتاه انجام مي شود، بطوريكه محصول وارد شده از باغ وارد دستگاه شده و پوست نرم، دم خوشه ، برگ درخت و ساير مواد اضافي جداسازي شده و از خط خارج مي گردند.در ادامه خط محصول پسته ، پوستگيري شده به وسيله آب تميزي كه فقط يك بار مصرف مي شود (به صورت غوطه وری یا مه پاش ) شستشو می گردد، سپس عمل جداسازي پسته هاي كال- نيمه مغز و رسيده كامل انجام می شود و در محل جداگانه قرار مي گيرند. در حين شستشوي محصول بايستي دقت نمود بنحوي انجام شود كه علاوه بر شستشوي مواد زائد و پوست سبز نرم شده در اثر پوست گيري، عمل جداسازي پسته هاي پوك نيمه مغز و آفت زده (با وزن حجمي كم ) نيز انجام شود كه اين جداسازي باعث كاهش و جلوگيري از انتشار آلودگي سالم مي گردد.

درجه بندي پسته
محصول خشك شده جهت ايجاد يكنواختي بيشتر درجه بندی می گردد. درجه بندی شامل جداكردن پسته های خندان از ناخندان مي باشد كه اين عمليات توسط غربالهاي مخصوص درجه بندي پسته انجام مي شود.
بسته بندي و انبارداري پسته
محصول آماده جهت عرضه به بازار برحسب نياز در ظروف بزرگ ( گونيهاي كنفي60 كيلويي)يا ظروف كوچك ( نايلون، سلفون و قوطي كوچك 5000 – 50 گرمي) بسته بندي و به بازار عرضه شود. ظروف بستهبندي بايستي داراي برچسب حاوي اطلاعات نوع رقم، شكل ميوه، تعداد دانه در انس درصد ناخنداني و ... باشد.
توضیحات نقشه پسته
مساحت کل زمین باغ 74/21 هکتار می باشد. سیستم آبیاری که استفاده می کنیم از نوع قطره ای می باشد که دارای مزایا ی خاص خود می باشد که قبلا توضیح داده شد. پایه ای مورد استفاده پسته اهلی (P.VERA) می باشد و رقمی که به ان پیوند می شود رقم اوحدی است.
نوشته شده در 06/12/1394 پنجشنبه ساعت 23:39:31 توسط مهندس احمد یزدانی
بازگشت به صفحه میوه کاری
ناشناس در تاریخ هفدهم مرداد 1397 گفته است
سلام ممنون از مطالب مفیدتون
یه سوال داشتم این که از شروع مرحله ی فرآوری تا پایان ان و خشک کردن و تفت دادن چه قدر از وزن پسته کم میشه؟ به عبارتی دیگه هر کیلو پسته ی همراه با پوست بعد از فرآوری چه مقدار پسته ی خشک میده؟